1316019231_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Sanat ovat niin hurjia ja kauniita, että toistelen niitä äänettömästi juostessani. Älä kulje sovinnolla.
Vasta kukkulan laella minuun iskee oivallus: tätä runoa ei ole säilytetty, ja siihen on ollut hyvä syy. Runo kehottaa taistelemaan.

Ally Condie'n Tarkoitettu aloittaa vaihtoehtoiseen tulevaisuuteen sijoittuvan trilogian. Päähenkilö Cassia elää Yhteiskunnassa, maailmassa, jossa kaikki on tarkasti valvottua ja säännösteltyä. Ruoka, vaatteet ja elämäntehtävät ovat Yhteiskunnan valmiiksi tarjoilemia ratkaisuja.
Jopa tuleva puoliso valitaan valmiiksi, eikä kenenkään mieleenkään tule kyseenalaistaa ratkaisuja. Paitsi että niin Cassia juuri tekee.

En haluaisi itse asua maailmassa, jossa saan tietää 17-vuotiaana tulevan puolisoni nimen ja tietää tekeväni lapsia hänen kanssaan- ikävuosien 24 ja 31 välillä. Sen jälkeen kenelläkään ei ole enää lupaa saada lapsia. Kuinka kamala ajatus!
Ihmiset elävät kyllä pidempään kuin nykyään, mutta kuinka on mahdollista, että vanhukset kuolevat juuri 80-vuotispäivänään?

Entä jos ei pidä puolisostaan? Mahdotonta, sillä parienmuodostus tapahtuu tieteellisen profiloinnin ja tarkan taustojen selvittelyn avulla. Puoliso on täydellinen valinta, niin syntyy terveitä ja pitkäikäisiä jälkeläisiä. Tärkeintä on pitää huolta omista asioistaan ja olla aiheuttamatta häiriötä.

Kaikkine järjestystä valvovine upseereineen tuli vähän natsit mieleen. Sota tuli mieleen siitäkin, että hahmot kuljettavat mukanaan kolmea pilleriä, sinistä, vihreää ja punaista. Sininen pitää hengissä muutaman päivän ilman ruokaa, jos vettä vain on saatavilla. Vihreä rauhoittaa, niitä voi syödä yhden viikossa, ennen kuin tulee seuraamuksia. Punaisen saa syödä vain viranomaisen käskystä, eikä kukaan tunnu tietävän mitä sen syömisestä seuraa.

 

Jännittävä puoli tässä kirjassa oli myös se, että tästä tuli kaksikin eri kirjaa mieleen. Ensin tuli mieleen Twilight- sarja. Kolmiodraama Edward/Bella/Jacob. Lukemisen jälkeen alkoi tulla mielleyhtymiä Nälkäpeli-trilogiaan.

 

Tämä kirja saa **** / *****